2011. május 30., hétfő

E. coli


A hét végén szembesülhetett az ország azzal, amiről egy ideje már tudni lehetett, hogy bármelyik pillanatban megtörténhet. Bejelentették a magyar hatóságok, hogy hozzánk is érkezett a fertőző spanyol uborkából. Németországban két hete kezdődött a fertőzéses hasmenés járvány, amelynek okozójáról, a spanyol uborkáról valószínűsíthető volt, hogy más országokban is gondot okozhat. Ennek ellenére Magyarország aligha tekinthető felkészültnek.
Pedig nagy hibát követ el, aki elbagatelizálja a helyzetet. A német Robert Koch járványügyi intézet beszámolója szerint jóval több mint 1000 fertőzéses megbetegedést, illetve gyanús esetet regisztráltak. A betegek közül csaknem 300 állapota válságos: az E. Coli bélbaktérium által kiváltott fertőzés vérszegénységet, illetve veseelégtelenséget okozott náluk.
Hamburgi orvosok arról is beszámoltak, hogy az elsősorban gyermekek és nők esetében alkalmazott dialízis kezelés nem járt eredménnyel. A halottak száma elérte a tízet, közülük kilenc nő. Hét végi értesülések szerint egyes észak-németországi tartományok, mindenekelőtt Hamburg és Schleswig-Holstein kórházaiban szinte katasztrofális a helyzet
A francia egészségügyi miniszter a közszolgálati televízióban jelentette be: egy szállítmány érkezett hozzájuk a fertőző uborkából, amelyet azonnal kivontak a forgalomból. Egyúttal szigorították az ellenőrzést. Nem szégyellte kimondani azt sem, hogy a legbiztosabb, ha senki nem fogyaszt a gyanús uborkából. Ez legalább egyenes beszéd, hiába nem tetszik a termelőknek, akik félnek, hogy az ő termékeiket is megbélyegzik a fogyasztók. Magyarországon azt javasolta tegnap a helyettes tiszti főorvos, hogy alapos mosás, hámozás után fogyasszuk az uborkát.

Hát mindenesetre mi nem fogyasztunk 3 db kígyóuborka volt itthon a hűtőládában és ment a szemétbe azonnal ahogy megtudtam ,hogy már itt nálunk Ausztriába is vannak betegek, a ládából repült még a paradicsom a retek és az újhagyma is, a ládát pedig kifertőtlenítettem :) lehet túlzás de nem érdekel így vagyok nyugodt, szombaton a boltba csak osztrák termékeket vásároltam, mindegyiket beleraktam a mosogatóba egy kicsit ázni majd egyesével megmostam és úgy ment a hűtőládába, nem szoktam egyébként ilyenekből ekkora problémát csinálni de most igen, belülről azt súgta valami ,hogy így csináljam :)

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Jól csináltad,én is ezt teszem.
andy11