2011. szeptember 10., szombat

Az istenitet szójáról :/

A szója sok milliárd dolláros üzlet. A média több mint egy évtizede igyekszik belénk sulykolni, hogy ez egy hihetetlenül egészséges étel. Pedig néhány évtizeddel ezelőtt a szóját még csak emberi fogyasztásra sem tartották alkalmasnak. Akkor mennyire egészséges a szója?
Régen magas toxintartalma miatt nem javasolták fogyasztásra. Ilyen például a tripszin enzimet gátló toxin, mely fehérjeemésztést gátol, vagy a hemagglutinin nevű toxin, mely vérrögkeltő.
A szója goitrogeneket és nagy mennyiségű phytic-savat is tartalmaz. Míg az előbbi a pajzsmirigy működését gátolja, addig az utóbbi akadályozza a magnézium, kalcium, vas, réz és a cink felszívódását!
Mivel akadályozza a kalcium felvételét (ezáltal D-vitamin-hiányt kelt), magas fehérjetartalma pedig savasít, a szója kihajtja a csontok értékes ásványait!
A szója savasító hatású élelmiszer. Dr. Norman W. Walker szerint már pusztán emiatt érdemes radikálisan mérsékelni a fogyasztását.
Az isoflavonokról (ösztrogénszerű anyagi szerkezet) sem feledkezhetünk meg.
"Egy csecsemő, akit csak szójával etetnek, egy nap alatt öt fogamzásgátló tablettának megfelelő ösztrogénmennyiséget is kaphat" - állítja dr. Fitzpatrick. És akkor még nem is beszéltünk a bébiételekről, melyekben nagy mennyiségű szójafehérje található különböző álneveken (SPI vagy TVP). Gyermekeknél a túlzott mértékű szójafogyasztás korai pubertást, rendszertelen menstruációs ciklust, terméketlenséget, tanuláskor nehezebb koncentrációt, érzelmi és viselkedési zavarokat eredményezhet.
Ha kedvesed rosszul teljesít a hálószobában vagy meddőséggel küszködtök, mindenképp olvasd el a most következő bekezdést!
A Harvard Egyetem legújabb tanulmánya megállapította, hogy a tofuban és más szója alapú ételekben található hormonok (izoflavonok) befolyásolják a spermium minőségét és mennyiségét.
A kutatók a férfiakat - szójafogyasztási szintjüknek megfelelően - négy csoportba osztották. A legtöbbet fogyasztó csoportban a férfiak átlagosan fél adag szóját ettek naponta, ami ". annyi, mintha naponta meginnánk egy pohár szójatejet vagy megennénk egy szójaburgert" - mondta dr. Jorge Chavarro. A mérések szerint e csoport férfitagjai a normálisnál 41 milliónyival kevesebb spermát produkáltak milliliterenként! (az egészséges a 80-120 millió/milliliter) Referenciaként: 20 millió sperma alatt már nemzésképtelennek számít egy férfi. Az is kiderült, hogy a szójafogyasztás és az alacsony spermakoncentráció közötti összefüggés a túlsúlyos férfiak körében nagyobb, mint a normál testsúlyúaknál. Minél nagyobb súlyfeleslege van valakinek, szervezete annál több ösztrogént termel, amit a szójabevitel tovább fokoz.

5 megjegyzés:

brü írta...

A sója méreg!

szandra írta...

Ez nem újdonság. Aki még mindig eszi, megérdemli...... (mi sose fogyasztottuk)

Annamari írta...

szandra hát én sem fogom se enni se inni az tuti,egyszer kóstoltam meg régebben valami szója italt, hát valami undorító íze van,utána olvastam csak mert próbálják belém beszélni, hogy milyen egészséges, de jót nemigen írnak róla sehol a neten, a visszeres lábamnak most pont egy ilyen vérrögképző ízé kell :/

szandra írta...

Én 1x kóstoltam húspótlóként még tizenévesen. Azóta is kísért :D

gorane írta...

Hát ez nem semmi...pedig Csillusomnál a szójatejet javasolták,még jó hogy nem ízlett neki...