2013. szeptember 3., kedd

Első nap az első osztályban

Holly és a schultüte (ikolai tölcsér).A tölcsérekben édesség található és a borítón természetesen az épp aktuális vagy klasszikus rajzfilmfigurák láthatóak, mint Micimackó, Kis hableány, Hello Kitty, Verdák, Pókember stb. A tölcsérek ára kb. 10 Euro, de egyes kézzel készített tölcsérek ára akár a 70 Euro-t is elérheti, méretük pedig 70-80 cm körül mozog, de a neten sok helyen sablonok is vannak és kreatív anyukák el is készíthetik csemetéjüknek ízlés szerint. Egyébként a tölcsérek eredete egészen 1800-as évekig nyúlik vissza. 1817-ben jelentek meg az első papír csodák Szászországban és Türingiában, hogy megédesítsék a legkisebbek első iskolai napját de hamarosan elterjedt egész Németországban és Ausztriában is. Az első írásos emlékek Jénából (1817), Drezdából (1820) és Lipcséből (1836) származnak. Akkoriban a gyerekeknek azt mondták, hogy az iskola kertjében nő az "iskolatölcsér" fa és ha már elég nagyok a tölcsérek, akkor kezdődhet a tanítás.       Nálunk nincsen évnyitó.Az első iskolai napon reggel 8-ra kellett menni, kaptak egy kis katicabogár osztálytársat akit Marion-nak hívnak :) a tanító néni aki egyben az iskolaigazgató is, köszöntötte őket, elmondott ezt azt,bemutatkozott minden gyerek majd minket kiküldtek és csak a gyerekekkel maradt bent, mesélt nekik egy történetet és gitározott meg énekelt, addig mi kint a folyóson beszélgettünk ... például arról is,hogy úrrristen de sokan vannak az osztályban (19-en) ilyen még nem volt, az idén a 2. és 3. osztályt pl összevonták annyira kevesen vannak. Fél órát vártunk kb. majd mindenki elindult a templomba ahol istentisztelet volt a tanévkezdés apropóján, gitározott a pap meg énekeltek a gyerekek, annak ellenére,hogy nem bírom a templomos dolgokat ez olyan mulatós istentisztelet volt, (mint az amerikai filmekben a négerek) és tetszett... ott volt mindkét pap (katolikus,evangélikus) mindketten beszéltek, épphogy fél óra volt. A koszovói szülök nem jöttek be a templomba, csodálkoztam is,hogy a gyerekeiket beengedték.Utána mindenki hazament. Holly hazafele jövet azt mondta: -Anya nem akarok iskolába járni még nem vagyok rá felkészülve. Már a templomnál is sírt nem értettem miért de a kocsiban elmagyarázta. :)  Azért mosolygok rajta mert ma hazafele jövet már azt mondta,hogy szereti a sulit nem gondolta,hogy ilyen jó. Ma este 7-kor szülői ahol megkapjuk a könyveket és füzeteket és bekötjük őket együtt. Normál esetben ezt már úgy kapják meg de most megkért a tanító néni segítsünk mert sok a a gyerek :)))

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

nálunk 30-an vannak átlagban egy osztályban (ahhoz képest, hogy az új trv szerint 22-26 lehetne max), az egész suliba majdnem ezer gyerek jár.
a napköziben 34-en vannak most.

szép iskolás éveket Hollynak :)

dius

Bátky Tamás írta...

Akkor csak ti is belecsaptatok a suliba :) Noja osztályába 32-en vannak :( , de még a 3. napon nagyon lelkes pedig már tanultak is ..:)

Jó lenne újra talizni :)

Sok pusy

Meli

Reni írta...

Nagyon szép az iskola,az osztály,na meg Holly is :)
Szuper a 19-es létszám,Milánék 26-an vannak.

Annamari írta...

Dia, itt nálunk minden faluban van egy 4 osztályos suli ezért ilyen kevés vagyis szerintük nagyon sok :D

Meli, akármikor jöttök Sopronba bármikor szívesen látunk de akár Sopronba is találkozhatunk. :)

Reni köszönöm :) igen a suli fantasztikus, gyönyörű és kórháztiszta :D